Tips & Råd


Sommardäck

Vi på AB Malungs Nya Vulk hjälper dig med ert däckskifte. Vi har en modern verkstad och stor erfarenhet av däck i alla dess former. 
Här nedan följer lite nyttiga tips inför sommarn och kommande däckbyte.
  • Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för sommardäck. Det ska jämföras med att nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 mm. För att färdas säkert på våta och ibland hala vägar rekommenderar vi att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 mm, men gärna mer. 
  • Tänk också på att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när sommardäcken är grundare är 3 mm och att bromsförmågan försämras betydligt med slitna däck. Har däcken otillräckligt mönsterdjup riskera du böter på 1 200 kronor.
  • Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.


Byt inte till sommardäck förrän våren kommit för att stanna

Se över och var noggrann så att inte skiftet till sommardäcken sker för tidigt.
Vad som är ett bra datum för byte till sommardäck måste du dock själv ta beslut om varje år utifrån de förutsättningar som gäller just då. Även om det ser fint ut kan våren få ett bakslag och plötsligt är det snö och is igen på vägarna. Har du redan bytt till sommardäck måste du göra ett extra däckskifte eller låta bilen stå tills det blivit sommarväglag igen.
Sommardäck
Du kan byta till sommardäck efter den 31 mars. Dubbdäck är tillåtet till och med den 15 april.