Vinterdäck

Boka tid för däckbyte längre ned på sidan

Vinterdäck

Det finns två huvudtyper av vinterdäck, dubbdäck och friktionsdäck. Dubbdäck är, tack vare dubbarna, säkrast när det är is eller snö på vägen. Friktionsdäck har egenskaper som gör dem väl lämpade när du kör på torr asfalt. De saknar dubbar men har ett kraftigare greppmönster än sommardäck. Oavsett däcktyp så är alla vinterdäck gjorda i en gummiblandning som är anpassad för att däcken ska prestera så bra som möjligt vid låga temperaturer. Kraven på vinterdäck för nordiskt väglag är ganska hårda eftersom temperaturskillnaderna kan vara stora. 
I Sverige är det lag på att du ska ha däck anpassade för väglaget. Det handlar inte bara om att du ska ha rätt typ av däck utan också om att har du bytt dem innan de förlorat sitt väggrepp på grund av slitage. Om dina befintliga vinterdäck har ett mönsterdjup som understiger 3,5 mm och ditt fordon väger mindre än 3 500 kilo är det hög tid att byta till nya vinterdäck. Ett sätt att förlänga däckens livslängd är att förvara dem på ett våra däckhotell, där förhållandena är optimala. 
Hos oss hittar du ett stort utbud av vinterdäck med och utan dubbar till konkurrenskraftiga priser och vi hjälper gärna till med själva däckbytet. Att köra för länge på slitna vinterdäck är en säkerhetsrisk och du bör vara noga med att kontrollera mönsterdjupet och att det inte saknas dubbar innan du byter till vinterdäck.​​​​​​​​​​

Mörk bil med nya vinter däck från AB Malungs Nya Vulk. Står parkerad på en snövägMörk bil med nya vinter däck från AB Malungs Nya Vulk. Står parkerad på en snöväg
Mörk bil med nya vinter däck från AB Malungs Nya Vulk

Säkerhet är alltid prio när det gäller vinterdäck

​​​​​​​Anledningen till att du behöver särskilda vinterdäck är att det är farligt att köra utan dem. Även sommardäck behöver naturligtvis vara säkra men när det gäller den däckkategorin är det enklare för tillverkarna att uppnå en tillfredsställande nivå och de kan satsa mer resurser på att optimera däckens övriga egenskaper. Särskilt när det gäller dubbdäck är det grepp och bromsförmåga under svåra förhållanden som är de utmärkande egenskaperna. Vinterdäck av friktionstyp är inte riktigt lika pålitliga om du till exempel kör på ren blankis. 

Vinterdäcklagen
Från den 1 december till den 31 mars ska du ha vinterdäck på bilen. Vinterdäckens mönster ska vara minst 3 millimeter. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

Dubbdäck 1 oktober – 15 april.  2020 är det tillåtet att åka med dubbdäck till och med 30:e april.
​​​​​​​
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 30 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.